Υπάρχει κάτι στο εξωτερικό του αλόγου που κάνει καλό στο εσωτερικό του ανθρώπου.

Winston Churchill ”

“Θεραπευτική ιππασία στο Ηράκλειο Κρήτης από τον Ιππικό Όμιλο Ηρακλείου”

Θεραπευτική ιππασία & Ιπποθεραπεία

Η Ακαδημία Ιππασίας Κρήτης είναι το μοναδικό ιππικό κέντρο στην Κρήτη και ένα από τα λίγα στην Ελλάδα που προσφέρει θεραπευτική ιππασία και ιπποθεραπεία. Εκτός από τις ιδιωτικές συνεδρίες προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ειδικά σχολεία, ιδρύματα κ.τ.λ. 

Τι είναι η θεραπευτική ιππασία

Θεραπευτική ιππασία είναι η  χρήση του αλόγου σαν μέσο για τη διεξαγωγή ασκήσεων & δραστηριοτήτων,  στόχος των οποίων είναι η ανάπτυξη νοητικά, σωματικά, συναισθηματικά αλλά και κοινωνικά των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Η θεραπευτική ιππασία ωφελεί ως θεραπεία, ως μέσο εκπαίδευσης, ως  άθλημα αλλά και ως διασκέδαση.

Θεραπευτική Ιππασία στον Ιππικό Όμιλο Ηρακλείου

Πού ωφελεί η θεραπευτική ιππασία

Ως θεραπεία ωφελεί σε περιπτώσεις σωματικών, ψυχολογικών, νοητικών καθώς και επικοινωνιακών προβλημάτων αλλά και προβλημάτων συμπεριφοράς, προσαρμογής και κοινωνικοποίησης. Η θεραπεία αποτελεί ομαδική δουλειά που συμπεριλαμβάνει τους ειδικούς -ανάλογα με την περίπτωση- ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς κ.τ.λ., καθώς και τους εκπαιδευτές ιππασίας.

Ως μέσο εκπαίδευσης οι ιππικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται σε άτομα με σωματικά αλλά και νοητικά προβλήματα Έμφαση δίνεται στη δημιουργία ενός πλάνου από τους ειδικούς παιδαγωγούς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές ιππασίας, σκοπός του οποίου είναι η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στη νοητική, συναισθηματική κ.τ.λ. ανάπτυξη του ατόμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το άλογο λειτουργεί σαν ένα δυνατό κίνητρο, το οποίο εμπνέει τα άτομα να μάθουν και να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτές - θεραπευτές τους.

Θεραπευτική Ιππασία στον Ιππικό Όμιλο Ηρακλείου

Ως άθλημα η θεραπευτική ιππασία ενδείκνυται περισσότερο σε άτομα με καθαρά κινητικά προβλήματα αλλά και σε νοητικά και ψυχολογικά υστερημένα άτομα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μετά από ένα στάδιο προσαρμογής και εξοικείωσης διδάσκονται καθαρά τεχνικές ίππευσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόγραμμα αναλαμβάνουν μόνο οι εκπαιδευτές ιππασίας και στόχος τους είναι η εκμάθηση ιππασίας και η ευχαρίστηση που αυτή προσφέρει.

Τέλος έχουμε τη διασκέδαση μέσω της θεραπευτικής ιππασίας. Αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο υπάρχει σε κάθε συνεδρία θεραπευτικής ιππασίας είτε πρόκειται για ένα άτομο με νοητική υστέρηση, είτε για ένα άτομο με ελαφριά κινητικά προβλήματα. Έμφαση δίνεται στο να αποτελεί η κάθε συνεδρία μια ευχάριστη και χαλαρή εμπειρία. Μέσω αυτής της εμπειρίας εκτός από τους συγκεκριμένους για το κάθε άτομο στόχους καταφέρνει ο καθένας ξεχωριστά να βιώσει μεγαλύτερη κινητικότητα, ελευθερία, κοινωνικοποίηση και μια διαφορετική ποιότητα ζωής.

Τι είναι ιπποθεραπεία;

Ιπποθεραπεία είναι ένας όρος που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως και σημαίνει την άμεση θεραπεία με τη βοήθεια του αλόγου. Δηλαδή τη θεραπεία ατόμων με συγκεκριμένα προβλήματα σκελετικού ή κινητικού τύπου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο ωφελείται από την κίνηση του αλόγου μέσω της στάσης και της ισορροπίας.

Οι συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας γίνονται 1-2 φορές την εβδομάδα με ήρεμα άλογα, κατάλληλα εκπαιδευμένα.

Θεραπευτική Ιππασία και ιπποθεραπεία στον Ιππικό Όμιλο Ηρακλείου

Παραολυμπιακή Ιππασία

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι ισοδύναμοι των Ολυμπιακών για αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες.

Η ιππασία, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συμβάλλει στην αποκατάσταση και βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των ατόμων που ασχολούνται με αυτήν.

Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα ή της αμαζόνας αλλά και του αλόγου, την καθιστούν μοναδική ως άθλημα. Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα.

Η Ιππική Ακαδημία Κρήτης έχει εδώ και χρόνια αφιερώσει ένα μεγάλο της κομμάτι στη διδασκαλία της ιππασίας σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Το 2010 παρουσίασε τον πρώτο της αθλητή στην Παραολυμπιακή Ιππική Δεξιοτεχνία στην Κατηγορία 2 της Διεθνής Ομοσπονδίας Ιππασίας.

Κτήμα Εκδηλώσεων

Ελάτε στην όμορφη παρέα μας!

Στην σελιδα μας στο Facebook και στο προφίλ μας στο Twitter υπάρχουν νέα και πληροφορίες για την Ακαδημία Ιππασίας και το Κτήμα Δεξιώσεων του Ιππικού Ομίλου Ηρακλείου. Σας περιμένουμε!

facebook Twitter YouTube Picasa

5star Catering

Way of the Horse

sky express

Karatzis

Anek Superfast